Nimetön suunn.malli (35).png

fokus ry 2018  sopo - Venla Isomäki

+358 451291393

vevaisom@student.jyu.fi

hyvinvointi

 Opiskelijan tulee huolehtia hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi on moniulotteinen käsite ja hyvinvoiva opiskelija pärjää opinnoissa ja elämässä. Hyvinvointia voi ylläpitää monin eri tavoin. Jos kuitenkin törmäät ongelmaan hyvinvoinnin saralla voit ottaa yhteyttä Fokuksen omaan sosiaalipolittiisen vastaavaan Venla Isomäkeen. Sopon kanssa juttelu on luottamuksellista, eikä sopo jaa asioita eteenpäin ilman asianomaisen lupaa. Tähän alle olemme koonneet teemoittain tietoa ja linkkejä, joista voi olla apua. Löydät ohesta myös yhteistiedot henkilöistä, joihin voit ottaa yhteyttä, jos koet haasteita opinnoissasi ja elämässä.

 

Häirintä & kiusaaminen

Kiusaamiselta tai häirinnältä ei valitettavasti vältytä edes korkeakoulumaailmassa. Vaikka kiusaamistilanteet ja niiden käsittely voi tuntua vaikealta, mutta on ehdottoman tärkeää reagoida kiusaamistilanteeseen olit sitten kiusaamisen kokija tai näkijä. Suhtaudu vakavasti myös kokemaasi tai näkemääsi seksuaaliseen häirintään. Tilanteeseen on saatavilla apua. Jyväskylän yliopistossa voit hakea apua esimerkiksi Hyviksiltä, jotka tarjoavat keskusteluapua ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin. Apua tarjoavat myös JYY:n häirintäyhteyshenkilöt tai sopo. Ota siis rohkeasti yhteyttä:

hyvis-yfi@jyu.fi

hairinta.nainen@jyy.fi

hairinta.mies@jyy.fi

hairinta@jyy.fi

vevaisom@student.jyu.fi

Jaksaminen

Jaksamiseen vaikuttaa elämän eri alueet. Tässä vinkkejä miten edistää omaan jaksamistaan tai mitä tehdä, jos tuntee jaksamisensa hiipuvan.

  • Liikunta: Liikunta parantaa jaksamista ja elämänlaatua. Lähde siis rohkeasti liikkumaan kettukansan kanssa! Fokuksen ilmaisilla liikuntavuoroilla harrastetaan monipuolisesti eri liikuntalajeja. Lisäksi Korkeakoululiikunnalla on edullista tarjontaa aina ryhmäliikunnasta palloiluvuoroihin. Lisäksi Liikunnan kuntosali on opiskelijoille ilmainen. Jos sinulla on kysyttävää otathan yhteyttä Fokuksen omaan liikuntavastaavaan Konsta Noriin: norikonsta@gmail.com
  • Uni ja ravinto: Nukkukaa! Syökää! Terveyden ylläpitoon kuuluu olennaisesti monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen unirytmi. Opiskelijalle vinkkejä hyvään ravitsemukseen löydät esimerkiksi täältä: http://www.yths.fi/i_love_arki/askarruttavatko_ruokailutottumuksesi . Unirytmi ja säännöllinen lepo on edellytys jaksamiseen. Linkki http://www.yths.fi/i_love_arki/vasyttaako_aamuisin antaa ohjeita unettomuuteen ja kertoo miten huolehdit unirytmistäsi.
  • Masennus: Masennus on vakava elämää häiritsevä sairaus, joka tule ottaa vakavasti. Masennus on korkeakouluopiskelijoilla yleistä. Opettele tunnistamaan masennuksen oireet. Apua tähän saat esimerkiksi Nyyti ry:n sivulta: https://www.nyyti.fi/en/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunteilla-on-viesti/tunnista-masennuksen-oireet-ajoissa/ . Tarvittaessa ota yhteyttä YTHS:ään. Älä jää tilanteesi kanssa yksin: puhu tilanteesta läheisillesi, sopolle tai hyvikselle. Akuutissa tilanteessa apua tarjoaa myös Suomen mielenterveysseuran tarjoama anonyymi Sekaisin-chat: https://www.nyyti.fi/sekasin-chat/
  • Alkoholi ja riippuvuudet: Alkoholi liitetään usein suureksi osaksi opiskelijakulttuuria. On tärkeää tunnistaa viihdekäytön ja riippuvuuden eroavaisuus. Jos koet alkoholin haittaavan elämääsi etsi apua. Myös tähän Suomen mielenterveysseuran tarjoama Sekaisin-chat voi tuoda apua: https://www.nyyti.fi/sekasin-chat/ . Älä myöskään epäile ottaa yhtyttä sopoon. Uskalla puhua aiheesta myös kaverisi kanssa, jos huomaat itselläsi tai hänellä päihderiippuvuuden.
  • Huumeiden käyttö korkeakoulumaailmassa on yleistynyt. Huumausaineet ovat laittomia aineita, jotka muodostvat nopeasti vakavan ja elämää häiritsevän riippuvuuden. Tietoa ja apua ongelmiin tarjoaa esimerkiksi https://www.paihdelinkki.fi .

Esteettömyys

  • Esteettömyys: Kaikilla yliopisto-opiskelijoilla on oikeus esteettömään opiskeluun. Fokus on sitoutunut huomioimaan toiminnassaan ihmisten yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden. Jokaisella jäsenellämme tulee olla oikeus osallistua toimintaamme ja yliopistoarkeen. Esteenä ei saa olla esimerkisksi opiskelijan sukupuoli, uskonto, seksuaalinen suuntautuminen, vamma tai perheellisyys. Jos kohtaat arjessasi esteitä ota yhteyttä sopoon tai Jyväskylän yliopiston esteettömyysvastaavaan Hannu Puupposeen hannu.puupponen@jyu.fi

Linkit

https://opiskelijankompassi.jyu.fi/acl_users/credentials_cookie_auth/require_login?came_from=https%3A//opiskelijankompassi.jyu.fi/fi/

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis/Ok%20sivu

http://www.yths.fi/i_love_arki

https://www.jyu.fi/studentlife/voihyvin

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis/Hyvisten%20yhteystiedot

https://www.jyu.fi/studentlife/hyvis

https://www.jyu.fi/opiskelu/ajankoht/opiskelijan-kompassi-auttaa-jaksamaan-opinnoissa-ja-arjessa

https://jyy.fi/palvelut-opiskelijalle/apu-tuki/

https://www.nyyti.fi/

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/loyda-apua/

https://oppimisvaikeus.fi/