Positiivinen heittäytyjä

Sakke Wallenius

Neljä Ruusua –yhtyeen kappale Juppihippipunkkari kuvastaa Sari ”Sakke” Walleniusta hänen omien sanojensa mukaan osuvasti.

 ”Lennän taas.. Olen juppihippipunkkari ja vaihdan paikkaa.. Lennän taas.. Turha meikäläistä yrittääkään kategoriin laittaa.”

Saken historia ja myös nykyisyys on varsin värikäs. Positiivinen nainen on kulkenut omia teitään eikä ole pelännyt heittäytyä uusien haasteiden pariin.

Tämä energiapakkaus suorittaa nykyään yhteiskuntapolitiikan opintojen ohella muusikkokoulutusta, tekee levyä The Blush –yhtyeensä kanssa, pyörittää yritystä ja kiertää laulukeikoilla. Ja nauttii silmin nähden kaikista tekemisistään.

”Olen aina ollut työtä pelkäämätön. Ihminen voi tehdä ja saavuttaa ihan mitä vaan, jos on valmis tekemään paljon duunia. Sitkeästi vain kohti sitä omaa juttua”, Sakke kannustaa.

Opintohistoriaakin leimaa juuri omien kiinnostusten kohteiden etsintä. Sakke on muun muassa opiskellut yrittäjyyttä, matkailua ja suorittanut appron kasvatustieteistä ja erityispedagogiikasta.

Nyt paljasjalkainen stadilainen on pitkästä aikaa täysipäiväinen opiskelija. Edellisen kerran hän on keskittynyt näin täysillä opintoihin ollessaan kaksi vuotta sitten kevään Tanskassa Complete Vocal Institutessa.

”Osaan arvostaa tosi paljon sitä, että saa olla koulussa. Nyt on jollakin tavalla vapaa olo. Onhan täälläkin paine siitä, että opinnot edistyvät, mutta työelämässä vastuu on erilainen.”

”Ei mene sormi suuhun”

Sakke päätti hakea Jyväskylän yhteiskuntatieteelliseen viime keväänä. Plakkarissa oli jo etukäteen opiskelupaikka musiikin laitokselta ja samalla aika oli kypsä myös pitkäaikaisen suunnitelman toteuttamiseen.

”Minulla on ollut pidempään kiinnostusta yhteiskunnallisiin ja kansainvälisiin asioihin, mutta työelämästä ei aiemmin ollut mahdollisuutta irrottautua. Kun olin päässyt opiskelemaan musiikkia Jyväskylään, ajattelin, että nyt saan tämänkin jutun samalla!”

”Olin ihan järkyttynyt, kun sain tietää, että pääsin tänne opiskelemaan. Järkytin monet muutkin, sillä olin puhunut asiasta vain lähipiirille”, Sakke paljastaa.

Ennen Jyväskylään siirtymistä Sakke on ehtinyt tehdä mittavan määrän kiinnostavia asioita. Monet muistavat hänet Mascara-yhtyeen hitistä Erittäin hyvä ellei täydellinen. Vaikka kiinnostuksen kohteita on monia, nimenomaan laulu ja musiikki ovat eniten Saken juttu.

Elämän kohokohtia on ollut vuosi Up With People –ryhmän kanssa Saken ollessa 19-vuotias. Ryhmä kiersi vuoden ajan ympäri maailmaa, teki vapaaehtoistyötä ja kulttuurivaihtoa paikallisten ihmisten kanssa.

”Kuulostaa kliseiseltä, mutta maailma tuntui silloin pienenevän. Totuin ihan kaikenlaisiin ihmisiin, ja sen jälkeen ei ole kyllä mennyt sormi suuhun missään tilanteessa.”

Up With People –projektin puitteissa pääsi matkustamaan Havaijilla, Alaskassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa 25 osavaltiossa, Meksikossa Australiassa. Sakke myöntääkin, että reissulla on ollut iso merkitys myöhempään elämään ja ajatteluun.

”Matkustimme bussilla kahden kolmen päivän välein ja asuimme isäntäperheissä. Minulla oli vuoden aikana 80 isäntäperhettä. Se oli todella kivaa, koska mitä tahansa saattoi tapahtua”, Sakke muistelee.

Miika Lähdeniemi

You may also like...