Ay-jyräksi jo opiskeluaikana? Yhden valtiotieteen ylioppilaan näkemys

Olipa kerran se aika vuodesta, kun oli aika työstää Fokuksen omaa Fogue-lehteä valmiiksi. Kävi kuitenkin niin, että yksi haastattelu jäi hajamielisen päätoimittajan pöydälle pölyttymään ja lopulta hautautui kaiken paperiläjän alle. Nyt lopultakin se kadonnut juttu löytyi ja allekirjoittanut pahoittelee tapahtunutta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten tässä se nyt on – yksinoikeudella verkkoversiona.

Antti Seppänen

***

Piritta Jokelainen, Suomen Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen opiskelija-asiamies ja Fokuksen hyvä ystävä

Yhteiskunta-alan korkeukoulutettujen opiskelija-asiamies Piritta Jokelainen lähti ammattijärjestön opiskelija-toimintaan mukaan jo opintojensa alkuvaiheessa. Luottamustehtävät Suomen valtiotieteitä opiskelevien liitossa vaihtuivat viime vuoden elokuussa pestiin kattojärjestö Yhteiskunta-alan korkea-koulutettujen työntekijänä. Tapasimme Jokelaisen Jyväs-kylässä ja kysyimme häneltä muutaman kysymyksen liittyen ammattijärjestön opiskelijatoimintaan.

Lue haastattelu alta…

Miksi lähdit SYYn toimintaan mukaan?

“Osallistuin SVOL-Turun* tapahtumaan ja siellä puhuttiin työelämäasioista. Tajusin, että nämä ovat tosi tärkeitä asioita, joista yliopisto ei kerro. Siitä syntyi halu olla mukana toiminnassa, joka auttaa muitakin opiskelijoita hahmottamaan mitä he voisivat työmarkkinoilla tehdä.”

Miksi uuden opiskelijan kannattaisi lähteä mukaan toimintaan?

“SYYn kautta on mahdollisuus nähdä työelämäasioista näköalapaikalta jo opiskeluaikana.
Koulutus kuitenkin tähtää työllistymiseen, ja jos siihen voi valmistautua jo opiskeluaikana, niin miksi jättää hyvä tilaisuus käyttämättä.”

Mitä SYYn toiminnassa sitten konkreettisesti tehdään? Onko se vaan tylsää
kokoustamista?

“Paikallisyhdistykset järjestävät paljon muun muassa sitsejä ja illanviettoja. Työelämäaiheisissa tapahtumissa on usein mielenkiintoisia puhujia ja paikallisyhdistykset järjestävät myös työpaikkavierailuja, joilla pääsee tutustumaan millaista työnteko on erilaisilla yhteiskunta-alan työpaikoilla. Valtakunnallisella tasolla pääsee tutustumaan muissa yliopistoissa yhteiskunta-alaa opiskeleviin, joihin voi hyvinkin törmätä myöhemmin työelämässä.”

Mikä on itsellesi tärkeintä mitä olet saanut toiminnasta irti?

“Itsevarmuuden omasta osaamisesta, tutkinnosta ja tulevaisuudesta. Fuksina minulle oli
hyvin hämärää, että mikä on tämän tutkinnon yhteys työelämään, vaikka opinnot olivatkin
tosi mielenkiintoisia. SYY-toiminnan myötä on syntynyt itsevarmuus ja ylpeys siitä, että on yhteiskunta-alan osaaja. Valmistumisen jälkeinen aika ei enää tunnu pelottavalta, vaan
mielenkiintoiselta ja odottamisen arvoiselta.”

Annimaria Valli

***

SYY

SYYn uusi logo

*Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat SYY ry on yhteiskunta-alan opiskelijoiden etujärjestö. Sen kattojärjestö on akavalainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKK). SYYn vanha nimi, SVOL eli Suomen valtiotieteitä opiskelevien liitto, jäi historiaan viime elokuussa. Toiminta jatkuu mm. osoitteissa:
http://www.yhteiskunta-ala.fi/syy/
http://www.facebook.com/yhteiskuntaalanylioppilaat
http://www.facebook.com/SYYJyvaskyla

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *