Sosiologipäiväraportti 29.-30.3.2012

Jyväskylä oli jälleen kerran hyvällä köörillä ilmaantunut sosiologipäiville, jotka tänä vuonna pidettiin Kuopiossa. Luvassa oli luentoja, työryhmiä, opiskelijatapahtumia ja hervotonta sosiologiläppää. Odotukset täyttyivät ja ehkäpä jopa paikoin ylittyivät! Näin 3. kerran sosiologipäivillä käyneenä voin sydämellisesti kehua Kuopion opiskelijoiden hyvin suoritettua järjestäytyneisyyttä. Työryhmät löytyivät hyvin, majoittuminen ja tapahtumat sujuivat oivallisesti.

Yömajoituksessa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan tiloissa oli huikeat 60 ihmistä yöpymässä! Yhteishenkeä löytyi ja lonkerot venytettiin pitkälle valtakunnallisiin sosiologiverkostoihin. Ja lonkeroista puheen ollen, perjantain saunaillassa oli oikein hyvät tarjoilut! Kiitos vielä niistä.

 

Sen verran kvantitatiiviset otteet olivat esillä päivillä, joten kaiken tämän nähtyäni päätin, että pitänee jatkaa hyvää kvantitatiivista orientoitumista. Jyväskylästä meitä lähti 17 tyyppiä. Seuraavassa on vähän laskelmia siitä miten sukupuoli- ja vuosikurssijakauma meidän opiskelijoiden keskuudessa meni.

 

Kuten Openofficella vääntämästäni kuvaajasta näkyy, pojat olivat hieman vilkkaampia kävijöitä tällä kertaa. Tai ehkäpä parempi ilmaisu onkin, että pojat olivat jopa huomattavasti aktiivisempia. Kaikki tietää, että meidän opiskelijoiden joukossa on enemmän naisopiskelijoita, joten kysymys kuuluu, missä olivat loput tyttäreistä? Tai miksi pojat olivat näinkin paljon vilkkaampia sosiologiselle excursiolle kuin tytöt?

 

Tässä kuvaajassa näkyy vuosikurssijakauma. Yli puolet osanottajista olivat neljännen vuoden opiskelijoita. Oli mahtava nähdä, että fuksit olivat toiseksi innokkaimpia päivillä kävijöitä. Samalla taas vanhemmat opiskelijat saivat tutustua fukseihin ja otaksun, että fuksit tykkäsivät tutustumisesta yhtä paljon kuin me muutkin. Excursiot kuten sosiologipäivät ovat todella hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin, niin omasta tiedekunnasta kuin muistakin yliopistoista. Vieras kaupunki yhdistää ihmisiä jotka vierailevat siellä, olivatpa he sitten mistä tahansa liikkeellä. Tietenkin sillä lisäyksellä, että järjestävä taho pyrkii näyttämään vieraille kaupungin helmet ja saada kaikki viihtymään.

 

Yksi kysymys mikä meitä tietenkin mietitytti eniten tässä vuosikurssijakaumassa oli se, että missä olivat 2. ja 3. vuoden opiskelijat? Siihen minulla ei ole vastausta, mutta kirjoittakaa ihmeessä kommenttiosioon! Mietimme tätä yhtenä iltana hieman ja pohdimme kuinka paljon kuppikuntaisuudella on tähän asiaan merkitystä. Pidimme tätä toissijaisena selityksenä, koska se missä sosiologipäivät juuri nimenomaan onnistuu, on tietynlaisen kuppikuntaisuuden rikkomisessa. Mutta tästäkin olisi kiva kuulla, ovatko Jyväskylän sosiologit häiritsevässä määrin kuppikuntaisia, saatika sitten koko Fokus? Kuppikuntia totta kai on, mutta silloin siitä ainoastaan syntyy ongelma kun kuppikuntien välillä ei synny keskustelua tai liikehdintää.

Päivien illanvietossa mietimme myös sitä, että sosiologipäivät olisivat todella hyvä kandin tai jopa gradun aihe. Onko todella niin, että sosiologipäivillä käy enemmän miehet? Miksi näin on? Ja jos näin on, niin mitä se sanoo sosiologeista tutkijoina? Myös sekin olisi mielenkiintoista tietää, mitä päivillä käyneet sosiologit mieltävät saaneensa päiviltä irti. Ts. kuinka onnistuneet päivät ovat ja toisaalta mitä sieltä lähdetään hakemaan?

Omalta osaltani luennot ja työryhmät täyttivät jossain määrin odotukset. Yleisesitelmien aihepiirit olivat hyvällä tapaa erilaiset sisällöltään, mutta valitettavasti luennoitsijoiden ulosanneissa oli suurta vaihtelua. Työryhmävalinnat ovat aina vähän arpomista, koska lopulta ainoastaan menemällä työryhmään selviää se millaista on luvassa. Torstain työryhmässä (Korkeakoulutuksen sosiologia) ryhmän vetäjä itseasiassa kysyikin paikalla olijoiden mieltymystä päivän antiin: vastasin olevana kolmen tuntumassa (asteikolla 1-5). Erityisen hyvää palautetta tuli (ainakin) sellaisista työryhmistä kuin EU-tutkimus, Ympäristö ja hyvinvointi ja Yhteiskuntateoria. Summa summarum: mualiman maukkaimmat kalakukot on nyt nautittu ja taas on uutta potkua sosiologian opinnoille. Valitettavasti ensi vuoden sosiologipäivät on peruttu …

… APRILLIA! Ei vaitiskaa. Ensi vuonna aiheutetaan paheksuntaa tois pual jokke, eli 2013 Turussa nähdään! (Pitihän se aprillipäiväkin jotenkin hyödyntää)

 

Boxploteista, nelikentistä ja Kuopion yöelämästä (kunnialla) selvinneenä,
Antti Seppänen
Sosiologian kopo

You may also like...

5 Responses

 1. Annimaria kirjoitti:

  Loistavaa, että sait näin pikaista raportaasia aikaan. Ja henkisenä turkulaisena ensi vuoden sosiologipäiville on päästävä! Niitä odotellassa sujuukin loppuvuosi rattoisasti.

 2. Annimaria kirjoitti:

  Hih, innostuin ihan keksimään uudissanoja ilmeisesti siis reportaasi+raportti = raportaasi.

 3. fokushallitus kirjoitti:

  Noniin, nyt on kuukausikin lisätty otsikkoon :)
  @Annimaria ja itäsaksassa tykättiin tehdä raporstaaseja
  -Antti S

 4. Markus kirjoitti:

  Vaikka puhe ei tainnutkaan olla (?) niin tämänhän voisi julkaista myös WOP:in sivuilla? Yleensä siellä on ongelmana se, ettei blogimerkintöjä tule tarpeeksi, joten ei varmaan haittaisi, jos kyseisenkin tekstin laittaisi sinne. Sinulla Antti varmaankin on tunnukset?

  Niin, todellakin hieno ja kattava raportti!

 5. Antti S kirjoitti:

  Kyllä sen voi laittaa. Onhan tämä vähän Jyväskylä painotteinen, mutta laita vaikka esipuheen kera. Mulla ei oo mitään hajua salasanoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *